Lichaamsgerichte Therapie

•Focussen

Wat heb je er aan/ wat leer je?

•Tijdens een consult Focussen onderzoeken we thema’s die in jouw leven herhalend en belemmerend een rol spelen. Het gaat over thema’s waarin je vast loopt, verkrampingen en/of stress ervaart.

We onderzoeken het thema door lichaamsgericht te focussen op sensaties, de felt-sense. Je wordt hierin begeleid. Hiermee kan er fysiek diepere ontspanning ontstaan en nieuwe wijsheid in je wakker worden om gezien, gehoord en geleefd te worden.

Eén van de helende kwaliteit van focussen is dat er in stille, vertraagde aanwezigheid ‘getuigen’ is voor jouw ervaring; je wordt gezien en gehoord in dat wat voorbij komt en plaats mag vinden.

Focussen brengt je in een diepere ontspanning en brengt je in verbinding met je essentie, je helderheid.

Bij een consult Focussen kan je o.a. denken aan als:

•Je open en ontspannen in je lichaam aanwezig wilt zijn;

•Je (meer) terug wilt keren naar je (diepere) gevoelsleven;

•Je inzicht wilt ontvangen in belemmerende patronen en deze wilt doen smelten;

•Je uit je eigen fysieke bron antwoord wilt ontvangen op voor jou belangrijke vragen

 

 

 

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie waarbij zowel jouw verhaal als het verhaal van je lichaam gehoord wordt. Je lichaam draagt al je bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee, zelfs als jij daar geen bewuste herinnering meer over hebt. Het lichaam is een heel betrouwbare bron om problemen bij de kern aan te pakken. Met onze bewuste geest kunnen we onszelf overal in- en uitpraten maar het lichaam geeft informatie over de bron en oorsprong van een probleem zonder te manipuleren. Het lichaam heeft alle antwoorden en is het Voertuig van de Ziel.

Bij lichaamsgerichte therapie gaat men ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer men voor lange tijd emotionele klachten heeft, komen die volgens de theorie van lichaamsgerichte therapie uiteindelijk via het lichaam tot uiting. Dit kan resulteren in lichamelijke klachten, zoals een gevoel van stress, een gespannen houding, hoofdpijn, buikpijn, etc. In lichaamsgerichte therapie leert de cliënt zich bewust te worden van de psychologische betekenis van het lichaam. Zo ontstaat er een groter inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest.

De technieken die ik gebruik om het verhaal van het lichaam te horen en voelen zijn als volgt:

Ik werd opnieuw geboren toen mijn ziel en mijn lichaam elkaar liefkregen en een huwelijk aangingen

 

Kahlil Gabran